Februari 2017 in the Press

Februari 2017 in the Press

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-30/sa-ska-malmo-fotobiennal-bli-nasta-ar

Så ska Malmö fotobiennal bli nästa år
av Jonas Gillberg

Malmö fotobiennal satsar nästa år på temat ”The society of the spectacle” med frågor om hur sann den fotografiska bilden är. Dessutom blir det fotomaraton, samarbete med Köpenhamns fotofestival och kanske en stor bioduk på Möllevångstorget.

Malmös fotobiennal startade 2003, då under namnet Fotografi i fokus. 2015 års biennal hade mer än 50 000 besökare och 30 gallerier deltog.
Nu har planerandet för 2017 års fotobiennal startat och den kommer att gå under temat ”The society of the spectacle”. Vi ämnar problematisera den fotografiska bilden tillskrivna normer. Fotografi utnyttjas för att propagera och för att sälja. Bilden kan manipuleras och förvrängas i det oändliga. Hur väljer vi att representera vår verklighet? Hur sann är den fotografiska bilden? Temat kan tolkas fritt men vår förhoppning är att få in fotografer vars projekt visar oss parallella historier av ett samhälle i förvandling”, skriver styrelsen i sin avsiktsförklaring. Michel Thomas hoppas få in mer pengar till nästa års biennal.
– Ja, såklart hoppas vi få in mer bidrag än förra året då vi klarade allt på 200 000 kronor. Vilket inte räcker långt med tanke att endast tryck av katalogen gick på 100 000 kronor. Vi vill åter igen visa bilder på stan, typ pannåer på Södra Förstadsgatan. Jag har en vision om att även visa bilder på utomhusbioduk på Möllevångenstorget, säger Michel Thomas och betonar att allt är under planering och väldigt lite är bestämt.
I planerna finns förhoppningar >om samarbete med Köpenhamns fotofestival och Malmö fotomaraton.
– Köpenhamns fotofestival har ett stort urval utställningar som kommer att pågå samtidigt som Biennalen och vi vill gärna samarbeta över sundet. Malmö Fotomaraton kommer att äga rum under samma tid och har en bredd publik av fotoentusiaster. Dessa vi vill även nå, säger Michel Thomas.
Malmö fotobiennal kommer att arrangeras den 9-18 juni 2017.

Leave a Reply