2003-2011. Fotografi i Fokus

 

Archives info on the earlier Biennal ( in swedish)


2013
Fotografi i fokus tioårsjubilerade och var det största återkommande fotografiska evenemanget i Norden. 2013 sträckte sig den skånska biennalen från Munka-Ljungby i norr till Ystad i söder, från Tomelilla i öster till Köpenhamn i väster. I mars 2013 svämmade södra Sverige över av fotografi. Bland andra kom Laureen Greenfield till Malmö, Nick Brandt till Helsingborg och Dawid till Landskrona.

Utställning med Martin Bogrens fotografier på Kulturen i Lund.

Den amerikanska fotografen Lauren Greenfields “Girl Culture” ställs ut i Fotografins Rum på Malmö Museer. I bildsviten undersöker Lauren ungdomskultur utifrån ett flickperspektiv. Greenfield fångar flickornas drömmar, osäkerhet och hemliga ritualer. Samtidigt visas också hennes kortfilm ”Kids and Money” på museet. Enligt American Photo är Lauren Greenfield en av de 25 mest inflytelserika fotografer som arbetar idag. I januari 2012 tilldelades Greenfield på Sundance Film Festival, USA en Directing Award för filmen ”The Queen of The Versailles”. Filmen lanseras i Skandinavien under 2013. Fotografen närvarade vid öppnandet av Fotografi i Fokus och föreläste om sin verksamhet.

Dunkers Kulturhus i Helsingborg satsade stort på fotografi. Nick Brandt visade utställningen ”On this Earth, A Shadow Falls”. Samtidigt visas fotografen Nils Bergendals ”The Name of Us / Animalia”. Den handlar om nedmonteringen av Zoologiska museet i Lund där Nils varit och dokumenterat vad som händer med djuren, skeletten och föremålen med sin storformatskamera. Från mitten på mars visades även ”A Day in the World2. I utställningen medverkar 431 fotografer från 80 länder med 460 bilder som representerar samtliga världsdelar.
Nick Brandt.Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

På Landskrona museum visades ”Dawid 3D”. I utställningens tre separata avdelningar belyses Dawids hela konstnärsskap. En retroaktiv del med kända verk från 70-talet och framåt, en del som visar ett urval av uppdragsfotograferingar samt hans senaste bilder sviten ”Blueprints”.Ville Lenkkeri på Galleri Breadfield
”Reality in the Making” är en studie i hur vi lär oss och sen förstår vår omvärld genom att se på den utifrån modeller och simulering. Utställningen visas på galleri Breadfield, en mötesplats för fotobaserad samtidskonst.Ville Lenkkeri (1972 i Uleåborg, Finland) är en av de utexaminerade från den berömda Helsinki School, vars arbeten har dragit uppmärksamhet över hela världen.Martin Bogren till Lund
EPA är namnet på den prisbelönte skånska fotografen Martin Bogren utställning om några unga pojkar och deras liv med EPA-traktorer. I utkanten av byn möts grabbar och bränner avtryck i den sommarheta asfalten Bogren fick 2011 Scanpix stora fotopris för sina personliga och suggestiva bilder i fotoprojekten ”Lowlands”.Sjöbo Konsthall
Sex bildkonstnärer visades individuella fotografiska verk och videoverk. Konstnärerna arbetar med ämnen som slumpen, tid, vårt minne, rörelse och rytm, sökande efter en fristad samt gränslandet mellan stad periferi. Konstnärerna representerade sig själva men de presenterar också olika sätt att se på fotografi utifrån perspektivet ålder och kön.


2011 hölls för femte gången Södra Sverige Foto Biennalen. Biennalen har blivit en mötesplats för dokumentärfotografi, naturfotografering, konstfotografi, internationellt erkända fotografer och studenter av fotografi. Det har vuxit med tiden och har spridit sig till bland annat ett ökande antal städer i regionen. Trots sin relativt ringa storlek erbjuder Biennalen stor vitalitet och variation.
Filmvisningar i samarbete med Panora / folkets Bio

Under många år har regionen Skåne lyfte en spännande och aktuella konstscenen, med staden Malmö som sin naturliga centrum. Efter Öresundsbron invigning, som ansluter södra Sverige med regionen om Köpenhamn, har utbytet mellan de två nordiska länderna drastiskt ökat och kulturlivet har upplevt en uppfriskande uppsving. Detta kan ses inte bara i det ökade antalet besökare på kulturevenemang på båda sidor om sundet, men också i de många nya ideella gallerier och samarbetsprojekt initieras.
Eftersom intresset för fotografering är stark i regionen är denna konstform väl representerad på ledande gallerier och konstinstitutioner.
Aktiviteterna under biennalen – utöver själva utställningar av fotografering – är en stor portfoliovisning, där nya och etablerade fotografer kan visa sitt arbete och ett seminarium om fotoarkiv/samlingar ägde rum med en handfull utvalda, relevanta föreläsare bland andra utställningar.


2009

2009 deltar flera nya orter i Fotobiennalen: Hässleholm, Tomelilla, Hammenhög, Skanör, Brantevik, Ängelholm och Simrishamn. I Hässleholm Kulturhus arrangeras en Skånsk Naturfotofestival med ett mycket fylligt program. Staffan Widstrand och Anneli Utter är två av de naturfotografer som ställer ut. Båda deltar med egna bildvisningar. På Hässleholm Kulturhus visas också utställningar av Henrik Strömberg och Andreas Rasmusson. Till Naturfotofestivalen i Hässleholm kommer två av Sveriges främsta naturfotografer, Staffan Widstrand och Anneli Utter. Båda deltar med egna bildvisningar.
Vernissage 2009 på Dunkers kulturhus. Helsinborg.
David Goldblatt på Konsthallen, Malmö.

Fotografins Rum på Malmö Museer ställer ut bilder av fotografer med svensk – skånsk anknytning: Åsa Maria Bengtsson, Peter Johansson, Barbro Westling, Lena Mattson och Lennart Alves.
Utställningar med inte mindre än tre Hassebladspristagare visades under 2009 års Fotobiennal, som pågick mellan den 27 februari – 29 mars. Sammanlagt visades över 50 fotoutställningar på olika platser runt om i Skåne. Fotogalleriet format i Kulturhuset Mazetti i Malmö visade 2008 års Hasselbladspristagare, den mexikanska fotografen Graciela Iturbide, en av Mexicos främsta konstnärer. Hennes fotografiska bildvärld är surrealistisk, drömsk och mycket egen. Fåglar, ödlor, fiskar och kraftfulla kvinnor syns ofta i hennes mytiska svartvita bilder.
Malmö Konsthall satsar stort med två tidigare pristagare. Dels den svenske fotografen Sune Jonsson, dels David Goldblatt från Sydafrika. Sune Jonsson är en av Sveriges främsta dokumentär- och landskapsfotografer. Under flera decennier har han följt vanliga människors liv och vardag, framförallt i Västerbotten, där han också är bosatt. Goldblatt har under många år kritiskt skildrat det sydafrikanska samhällets utveckling. Malmö Konsthall erbjöd också aktiviteter för barn och en föredragsserie om dokumentär fotografi i samarbete med Fotografi i Fokus.Helsingborg och Lund
Dunkers Kulturhus i Helsingborg deltog med en retrospektiv utställning av Per Bak Jensen, en av Danmarks främsta fotografer. Här visades också bilder av Robert Versa från gatulivet på Söder i Helsingborg.
Kulturen i Lund visar hålkamerabilder av Bengt Persson och AnneGrethe Holt. Konstföreningen Aura i Lund ställer ut bilder av Mattias Ericsson och på café ”coffee break” på Sankt Petri Kyrkogata ställer Lena Birgersson ut resebilder med titeln ”Borta bra”.I Tomelilla Konsthall visades en utställning av mor och dotter, Eva och Tove Mozard.
På Kulturum i Hammenhög återfinns fotografen och trädgårdsentusiasten Gabriella Dahlman med utställningen ”Var dag”. På det nya biblioteket i Lomma ställer Lotta Schwarz, Linnea Sellersjö och Miriam Klyvare ut fotografier under samlingsnamnet. ”On Love”.
Kristianstads konsthall deltar för första gången i Fotobiennalen. Det gör man med fyra fotoprojekt där den malmöbaserade Mats Eriksson kommenterar modernismen i stadsplanering, arkitektur och inredning.

Ystads konstmuseum visar bilder av Lykke Andersen, Michael Johansson, Ulf Lundin och Stina Wirfelt.
Under årets Fotobiennal visas också utställningar utanför gallerier och institutioner. I skyltfönstret hos butiken Svensson på Davidhallstorg visas under en kväll, den 28 februari, fotografier av Kristian Krebs och på Malmö Centralstation finns bilder av Charlotte T Strömwall & Åsa Kristensson. Finn Larsen ställer ut bilder i skyltfönstret hos mattaffären Arhan på Stortorget i Malmö. Merja Diaz, Viveca Ohlsson, Helene Toresdotter ställer ut både på Malmö konsthall och i Scandinavian Designs lokaler i Malmö.
På institutionen för kulturvetenskaper; avdelningen för konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet arrangeras en föredragsserie och Folkets Bio i Malmö visar en serie filmer om fotografi.


2007
Den 3 mars startade den tredje Fotografi i Fokus – Fotobiennal i Skåne. I arrangemanget ingick över 40 utställningar, de flesta i Malmö och Lund, men 2007 vidgades dessutom det geografiska fältet med Ystad Konstmuseum, Dunkers kulturhus samt Regionmuseet i Kristianstad.
Filmvisningar i samarbete med Panora / folkets Bio

Konstnärerna Arno Rafael Minkkinen och Susanna Hesselberg ställde ut i Fotografins rum.Förutom utställningar ordnas inom fotobiennalen föreläsningar, diskussionskvällar m.m. på flera platser. Den 4 mars arrangerades ett seminarium på Malmö Konsthall med bl a Arno Rafael Minkkinen (FIN/USA), Liz Wells (UK), Lucy Soutter (UK) och Maria Hedlund.


2005
Under perioden 5 mars – 3 april uppmärksammade ett stort antal gallerier och institutioner fotografiet i sina utställningar och i sin programverksamhet. I både Malmö och Lund gavs under en månads tid föreläsningar, seminarier och artist talks på temat fotografi. Olika projektioner mot husväggarna lyste upp city.

Erwin Olaf “Rain”. Frans suell/Tapper-poppermajer

Katinka Andersson. Tommy Arvidson. Anders Edström. Tina Enghoff. Juan Pedro Fabra Guemberena. Martina Hoogland Ivanow. Gerry Johansson. Ewa-Mari Johansson. Mika Korhonen. Anders Kristensson. Fredrik Ödman. Erwin Olaf. Lennart Olson. Johanna Rylander. Malick Sidibé. Ulrika Walmark.”Fotografiet uppträder i många olika skepnader; som konst, reklam, information, dokumentation och – inte minst – som en högst privat fetisch. Fotografier finns överallt i vår omvärld, i den privata sfären och i det offentliga rummet. Informationssamhället översköljer oss med bilder. Vi har svårt att värja oss för de budskap som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Vi vet numera att fotografiet inte alls behöver vara ett avtryck av verkligheten eller avspegla en absolut sanning, men kanske spelar det inte så stor roll. När vi ser ett fotografi första gången reagerar vi inte rationellt utifrån vad vi vet, utan intuitivt. Känslan hinner före förnuftet. Vi kan helt enkelt inte tänka bort det fotografiska mediets essens och ursprung, det vill säga dess indexikala förhållande till verkligheten. Har vi väl sett bilden är det för sent. Vi har sett den, vi har tänkt en tanke, någon har talat till oss och vi har reagerat. Bilden kan vara sann. Häri ligger mycket av fotografiets lockelse som många bildmakare utnyttjar. Att sätta fotografiet i fokus innebär att se och att reflektera. Under Fotografi i Fokus 2003 visades ett flertal uppmärksammade utställningsprojekt i det offentliga rummet. Vi utvecklar och fördjupar detta tema inför 2005 och även i år kommer det glädjande nog att förekomma utställningar på otraditionella platser i städerna. Fotografiet breder ut sig i fler skånska orter än Malmö och Lund.
Parallet med biennalen pågår projektet “Skånska Fotografer” på järnvägstationer och andra offentliga platser. Kommersiella budskap byts under en period ut mot kulturhistoriska och samtida bilder.”

 


2003
Fotografi i Fokus blev våren 2003 Skånes största och mest ambitiösa konstevenemang, Malmö/Lund fick en fotobiennal! De båda städerna fylldes under en dryg månad av utställningar av, installationer med och seminarier kring fotografi. Konsthallar, gallerier, restauranger, offentlig miljö, överallt visades foto.*

Madelene Oldeman: Invocation IV, film, 40 min.